Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2012. január 5., csütörtök

Hogy töltötted az ünnepeket?


Érdekes, hogy míg, aki pálmafák árnyékában tölti a karácsonyt, és a szilvesztert, van, aki épp hófödte, világtól elzárt tájakon ünnepelt.

Nos, én is kaptam egy olvasónktól egy érdekes levelet, nem tudtam hol sírjak, vagy nevessek….. megosztom veletek, mert szerintem érdekes… ( Név nélkül természetesen.) A levél Finnországból érkezett.

„Dec.23.-án egy kis kávéházban játszottunk karácsonyi zenét a lányokkal csello-kvartettal. (ez 4 csellot jelent, és sokat gyakoroltunk erre is, mint a vizsgára.) Aztán, mint egy kipurcant gyalogbéka, nagyon kifáradtunk.

Dec.25.-én itt északon hatalmas szélvihar tombolt, 30 évvel ezelőtt volt utoljára hasonló.
Norvégia felől érkezett, ott meg nagyobb károkat csinált, mint nálunk, de megkaptuk a részünket itt is alaposan. Hogyan? Áramszünet formájában.

Dec.25.-e estétől 29.-ig nem volt áram. Nálunk minden árammal működik, a fűtéstől kezdve.....
Próbáljatok meg elképzelni, milyen lehet!

Reggel 9.00-ig teljes sötét van, és már 15 óra után szürkül, fel 4-re újra teljes sötét. Hát gyertyánk volt, és van egy kandalló is, ami igen gyatrán lett annak idején megépítve, és az összes meleg szinte megy az égbe. De ez volt a szerencsénk, mert ha ez sem lett volna, a ház teljesen kihűlt volna. Így is csak a kályha körül volt meleg, amikor fűtöttünk.

Meleg víz az tartott 2 napig, aztán mar csak 20 Celsius fokos jött a csapból, a szerencsénk az volt, hogy a falunak van valami generátora, és azt bekapcsoltak, így csordogált igen kis nyomással.

Az áldás a mi családunkban, hogy sem pici baba, sem beteg ember, sem idős ember nincsen.
Akiknél működik minden, el sem tudják képzelni, hogy mennyire leáll az élet ilyen esetben.
Másik nagy "szerencse", hogy nem volt -25 és -30 fok között, ami éppen lehetséges lenne.
Akkor biztosan nem 7-8 fokok lettek volna a szobákban (mert ilyen enyhe idő esetén most ennyit mertünk), és a kályha körül volt csak elviselhető. Hidegebb idő eseten a csövek bizony elfagytak volna, és az iszonyú nagy vízkárokat okozott volna.

Kint +2-4 fokok is voltak, közbe-közbe 0 és minusz2-4 fok. "7.-én is tombolt a szel, de hogy felmelegedjünk, 2-szer is kimentünk és gyalogkakukk módjára szó szerint nagy túrát tettünk, hogy kimelegedjünk.

Igyekeztünk oly gyorsan gyalogolni, ahogy csak a "lábunkon kifért". Ha ugyanis folyamatosan mozog az ember, akkor hő termelődik, de ha csak üldögél, akkor sokkal könnyebb megfázni. W.c.-re kijártunk az udvarunkra, mert nem volt elég nyomás, hogy feltöltődjön a W.C tartály.

Hát persze se villany, se számítógép, sem hűtőszekrény nem működik úgyszintén.
Gyümölcsöket, ami volt itthon (alma), magokat, aszalt szilvát es barackot ettünk, és azt a bizonyos szárított kenyeret, amit a jó múltkor ajánlottam Nektek.
Hát, nem mondom, volt egy "kaland", senkinek nem kívánom.

Finnországban még a mai napon is 30.000 ( !!!!! ) háztartás van villany nélkül, azok a helyek főként, amik a ritkán lakott tanyavilágra emlékeztetnek.

A javítási munkákon több, mint 1000 ember dolgozik, de őket meg egy medve támadta majdnem meg, így felfegyverzett vadászok őrizték a villanyszerelőket, és az erdészeket.
Tízezrével döntött ki fákat a vihar, és nagyon nehéz eljutni a fakitermelőgépekkel ezekre a helyekre, mivel minden fel van ázva, nincsen fagy, a nehéz traktorok belesüllyednek a földbe, stb, az összes nehézségeket most nem sorolom.

Sokat tudnék még mesélni, de most nem teszem, mert rövid az idő…..”


Hát, igen! Mielőtt nyafognánk mi nem jó, mi nem tetszett az ajándékokban, mi nem ízlett a vacsoránál, mi hiányzott, stb.. érdemes belegondolni, más hogy töltötte az ünnepeket? Ehhez képest, mi luxusban éltünk az ünnepek alatt, jó meleg gyógyfürdő a kádban, finom vegán ételek, meleg lakás, és bármi kellett a boltból, amit elfelejtettünk, (bár mindig igyekszünk úgy bevásárolni, hogy már az utolsó nap se kelljen sehová se menni) csak leugrottunk érte….

Finnországi olvasónk vegánként él, és olvas minket, sőt vegán tanfolyamot is végzi! Na így átvészelni a telet, lehet példát venni róla!

Egyébként sokan azt hiszik, ha nem esznek főtt ételt, akkor megfagynak. Ez butaság, mert a gyümölcsök épp olyan melegítő hatással rendelkeznek.

Mi is készítettünk ünnepek alatt pár finom nyers fogást, amit szeretünk, rakott kel, rakott brokkoli, nyers rizs, fasírozott, csokis keksz, magtej, és káposztás finomságok, ezeket hamarosan felteszem a blogra is. De alig ettünk. Főleg gyümölcsöztünk, és gyümölcsből készült koktélokat ittunk. Biztos azért is, mert már előtte nagyon sok ételt készítettünk a második ételkészítő videóhoz, és mire karácsony lett, már szinte csak a gyümölcsöket kívántuk.

És hogy mi került a fa alá? Hát nálunk nem nehéz kitalálni! Könyvek! Ismét sok-sok értékes könyvecske érkezett hozzánk. Idén is folytatni fogom a könyvajánlót, természetesen csak olyan könyvekkel, melyeket én magam is kiolvastam.

Te hogy töltötted az ünnepeket? Miért vagy hálás? Mennyire figyeltél a zöldség, gyümölcs nyers bevitelére?


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!



1 megjegyzés:

  1. Körtvélyessy Andrea2012. február 1. 12:11

    A mai ember már nem tudna ilyen körülmények között életben maradni,pedig 100 évvel ezelőtt még mindenki így élt.nem volt villany sem tv sem rádió a többit már nem is említem.Kézzel mostak,mindent maguk állítottak elő és boldogabbak voltak mint a mai emberek többsége akik minden földi javat birtokolnak.Igaz viszont hogy volt családi és közösségi összetartozás, szeretet,családi beszélgetések,az idősek átadhatták az élettapasztalataikat,meghallgatták őket.
    A mai emberek többsége nem életrevaló.Az,hogy ennyi a mai élettartam az az orvosoknak köszönhető,különben a mai ember a mai életmódjával 40 évig élne.

    VálaszTörlés

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!