Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2012. március 30., péntek

Végső valóság, húsevésről



Pénteki könyvajánlóba ismét Balogh Béla, Végső valóság könyvét emelném ki, még pedig egy bizonyos részlettel. Az előző könyvajánlót róla ITT olvashatjátok. Felmerülhet egyesekben hogy kerül össze a fakanál, a mérnök és a spiritualizmus. Nagyon egyszerűen. Tudni KELL (ENE) azt, hogy világunkban minden mindennel összefügg, és a dolgok, a változások egymásra hatással vannak. Ahogy a szerveket sem szedhetjük szét, a testünkben és csak egyre koncentrálva állapítva meg a betegséget, vagy gyógyítás kulcsát, épp ugyanúgy nem szedhetjük elemeire egy ember tehetségét, vagy fejlődését. A fejlődésünk mind a négy terülten végbe megy, ahogy ezt már megfogalmaztam és bőségesen ki is fejtettem az 1.oktatóanyagban.

A négy terület a fizikai, a szellemi, lelki és az energetikai. Szerintem csodálatos, amikor egy mérnök túllát a racionális gondolkozáson, és az élet működését más szemmel is elkezdi vizsgálni, ezáltal önmaga is más, úgy mond magasabb tudatállapotba kerül. Én magam sem a fakanalat fogtam kézbe először, ha valaki elolvassa a rövid leírást rólam a könyveimben, az tudja. A szellemi tanítások mindig is közel álltak hozzám, és nem titok én magam is tanítottam, de nekem is van tanulni valóm folyamatosan. És nem azért mert fiatal vagyok, ahogy egy ötven éves ismerősöm fogalmazott, ő már túl öreg a tanuláshoz, mert bizony mindenkinek tanulnia kell, mindenkinek mást, hogy sírköveinkre is ez legyen írva: „Odaát folytatja tanulmányait!” Sokat tudnék még erről írni, de most térjünk vissza a könyvajánlóra. Ennyit a fakanálról, a mérnökségről, és a spiritualizmusról. Azaz a szellemi és lelki fejlődésről. (Mielőtt ezt is valaki félre értelmezné, ahogy teszik is bizonyos vallások.)

A részlet, amit még szeretnék kiemelni Balogh Béla könyvéből az étkezésre vonatkozik.

"A napfény energiája - ahogy áthalad a növényen, majd növény formájában az állaton és az emberen - fokozatosan csökken, minősége romlik, és ez egyszersmind alacsonyabb rezgésszámot is eredményez. Amikor megesszük a húst, tovább rontunk a helyzeten.

A húsnak már eleve alacsonyabb rezgésszáma van, mint a napfényben érlelt növénynek. Amikor szervezetünket állati húsból építjük fel, az energiaátalakítás révén még jobban lecsökkentjük a rezgésszámot. (Megjegyzem, természetesen nem a testet alkotó alapanyagok, mint a szén, a kalcium stb. rezgésszáma, hanem a szerkezeti felépítésből adódó rezgésszám az, ami csökken, pl. szövetek, csont- és izomszerkezetek rezgésszáma.) A következmények szinte magától értetődőek. Fizikai testünk rezgésszáma csökken, aminek következtében kevésbé leszünk alkalmasak arra, hogy a magasabb világokból érkező információt érzékeljük, vagy felfogjuk. Nem az adóállomással van baj, hanem a vevővel. Mi vagyunk azok, akik a testünk és az agyunk érzékenységét fokozatosan tompítjuk.
- Ezért van az, hogy a gyermekek sokszor érzékenyebbek, és olyat is látnak, amit mi felnőttek nem?
- A gyermeknek a teste még nincs annyira tele mérgekkel. A húsevés, de különösen annak a fajta húsnak a fogyasztása, amit ma nagyipari módon állítanak elő, azzal jár, hogy szervezetünkbe bevisszük mindazt a mérget, (növekedési hormonokat, és antibiotikumokat) amivel az állatokat beoltják, hogy gyorsabb legyen a növekedés, és kevesebb a betegség. De ez még csak hagyján! Van egy ennél sokkal komolyabb gond: amikor az állatokat levágják, többet vágnak le egyszerre. Az állatok állandó telepatikus kapcsolatban állnak egymással, és kivétel nélkül mindenik tudatában van a készülődő szörnyűségnek.

Üvöltenek is szerencsétlenek, ahogy csak bírnak, pedig nem látják, hogy mi történik.
De tudják.

Így testüket átitatja a rémület és a félelem alacsony asztrális rezgése, és ezek a rezgések jó ideig a levágott állat húsához kapcsolódnak. És mi ezt, úgy, ahogy van, megesszük, és fogalmunk sincs arról, hogy ezzel együtt a félelem és a rettegés hullámhosszát is elfogyasztottuk... Ez aztán az emberben ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen - állati - félelemhez, érzésekhez és gondolatokhoz vezet, ami könnyen megnyilvánulhat lappangó félelemérzetben, alattomos viselkedésben vagy erőszakos cselekedetekben. A fizikai testet alkotó anyag állandóan cserélődik. Az új építőelemek az elfogyasztott táplálékból készülnek. A napfény által érlelt növényi eledel könnyebbé, lazább szerkezetűvé teszi a testet, ami így a szubtilis információk érzékelésére is alkalmasabbá válik."

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


2012. március 29., csütörtök

Kókuszgolyó


Tegnap barátaink voltak nálunk és számunkra készítettem ezt a nagyon egyszerű finomságot. Összetevőkben sem kell hozzá sok minden, gazdaságos, hipp-hopp elkészül, egészséges, és nagyon finom, édes. Kell ennél több?

3 db érett banánból, egy csomag kókuszőrleményből, és 3-4 evőkanál áztatott mazsolából, és frissen facsart citromlevéből készítettem. A kókuszt megdaráltam finom szemcsésre, és összekevertem minden hozzávalót. Kevés sztíviát adtam még hozzá, de alapvetően a mazsola és leve, és a banán nagyon édes. Gombócokat formáztam, és meghempergettem kókuszőrleménybe. Hűtőbe tettem és másnap reggelre még finomabb lett! Húsvétra tökéletes kínáló sütemény.

Egy tálcányi süti készült, mondanom sem kell, hamar elfogyott……

Örülök, mikor meglephetem a barátaimat ilyen finomságokkal.

Plusz információ:

A banán minél érettebb, annál jobb, mert a táplálékenzim elkezdte működését, így gyomrunknak még könnyebb munkája lesz.

A mazsolát, és minden más aszalványt azért érdemes beáztatni, mert bár természetes a cukortartalma, de magas, és van aki érzékeny is a túl édes aszalványokra, (fog, fogíny érzékenység, vagy émelygés) ezenkívül a levével még külön édesíthetünk is. Így duplán jól járunk.

Sztíviával is és aszalványokkal is tökéletesen lehet édesíteni, fogyaszthatják cukorbetegek, fogyókúrázók, diétázók, vegánok. Ezek a legtermészetesebb növényi édesítők. Mézet már nagyon nem is használok, igyekszem minél természetesebben, önmagában fogyasztani mindent. (Ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne, csak csínján kell vele bánni, mert nagyon magas a cukortartalma., még ha természetes is.) Elsőre a sztívia drágábbnak tűnik, 3000 Ft egy kis üveg, biomazsola 900 Ft/0.5 kg, míg a méz 1 kg, 1200 Ft, de tapasztalatom szerint tovább elég, hiszen a sztíviából, vagy aszalványokból, jóval kevesebb kell, ezenkívül ezeket szinte bárki fogyaszthatja. Sőt a sztívia kifejezetten cukorbetegeknek is ajánlatos, mert beállítja a hasnyálmirigy működését, hosszabb távon. De ha valaki ilyen problémáktól szenved, akkor érdemes az élő nyers táplálkozásra rátérnie. Hiszen a cukorbetegség a hasnyálmirigy problémákból, a nem megfelelő működésből ered, (nyílván van erre orvosi kifejezés is, most a lehető legegyszerűbben szeretném átadni az információt) és a lényeg, hogy az emésztőrendszerünket kell helyrehozni, ahhoz, hogy újra erős, és egészséges testet kapjunk.

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


2012. március 28., szerda

Medvehagyma pesto


A medvehagyma ledarálva, turmixgépben, extra szűz olívaolajjal és kevés sóval összekeverve, ez a pesto. Üvegekben így tovább eláll, míg fagyasztva értékét veszti. Salátához, rakott ételekhez, vagy csak úgy önmagában nagyon finom.

Nálunk nagy sikert aratott, hamar elfogyott, így azt a képet teszem közzé, amin a vad saláták is szerepeltek már. Tejföllel kicsit összekevertem, és nekem úgy még jobban ízlett.


Másold ki a cikk pontos URL-ét (elérhetőségét) és oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Oszd meg a Facebookon


2012. március 23., péntek

Kyriakos C. Markides: A Ciprusi Mágus


Gyógyítás kézrátétellel? Távolbalátás? Testelhagyás? Levitáció? Kik azok az igazság keresői? És kicsoda a Ciprusi Mágus?

Lenyűgöző könyv, a gyógyításról, olyan betegségekből gyógyultak ki emberek, amelyet nem tudtak meggyógyítani az orvosok. Részletes leírást kaphatunk a Logoszról, a világ működéséről, a betegségek kialakulásáról, a karmáról, és más világokról. Felfedi előttünk az igazság keresők küldetését, mert valóban ők, értünk, a világért, és emberekért vannak.

A Ciprusi Mágus beszél Jézusról, Judásról, valójában kik voltak ők. Betekintést enged munkájába, és nagyon különös dologról is említést tesz.

Ha valaki keresi a gyógyulásának útját, vagy a világ dolgait, az igazságot, akkor mindenképpen olvassa el a Ciprusi Mágust.

Részletek a könyvből:

„Sok orvoshoz elmentünk, mindenféle diétát és kenőcsöt kipróbáltunk, minden vizsgálatot elvégeztettünk. Semmi. Míg csak egy barátunk el nem vitt Daszkaloszhoz. Mihelyt ránézett a fiamra, azt mondta, nincs semmi baja, csak allergiás a tejre, és az édességekre.”

„Meggyógyult asszonyom!- mondta a nőnek teljes magabiztossággal. – Forduljon meg és keljen fel az ágyból! Tökéletesen rendben van. A gerince egyenes és minden csigolyája a helyén van. Az összes jelenlévő elképedésére a beteg felkelt ágyából, és minden segítség és fájdalom nélkül járni kezdett. Arca boldog izgalomtól ragyogott.”

„- Folyamatosan elbontottam és újraalkottam a szövetek anyagát, sejtről sejtre, míg végül létre nem hoztam egy teljesen új kezet. Majd leszedtem róla a gyolcskendőt, és megmutattam kezem Theofanisznak. Tökéletesen meggyógyult. Theofanisz sírva fakadt, letérdelt és megcsókolta a karom. A következő reggel jött az orvos. Kezemre nézett és megrázta fejét: „- Már megint megcsinálta!” – mondta, és értetlenül nézett rám. A kezemet nem amputálták.”

„…..a durva anyagi test nem képes önmagát fenntartani éterikus mása nélkül. Így a halál az étertest szétesését és az anyagi testtől való elszakadását jelenti. Általában negyven nap alatt oszlik szét az elhalálozott személy éterteste. Vallási gyakorlatunkban emiatt égetünk negyven napon át gyertyát a halottnak. A tűz meggyorsítja az étertest feloszlását.”

„Az Igazság Keresői lassan s türelmesen mind megtanulják az utat múltjuk felé. Eleinte ösztönösen érzitek múltbéli inkarnációtokat, míg a teljes emlékezés helyre nem áll. Az emlékek azonnal megérkeznek, mihelyt a jelen személyiség jobban ráhangolódik az állandó személyiségre.”

„A fehér palást se nem jutalom, se nem kitüntetés. Ez súlyos kereszt. Ígéret, mely arra kötelez, hogy embertársaidnak mindig szolgálatára leszel. Itt lévő testvéreid egyetértenek abban, hogy rászolgáltál a fehér palástra. A fehér palást azt jelképezi, hogy lelkedet mindig hófehéren kell tartanod. Életedben a szeretetnek kell uralkodnia. Ne gyűlölj senkit, azokat sem, akik ártalmadra vannak. légy szilárd, ha szükséges, de tedd ezt szeretettel, mindig észben tartva felebarátaid javát.”

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


2012. március 20., kedd

A bodza


Következzék, másik kedvencem a bodza : )

A boszorkányok is : ) és a falusiak ma is, a földi bodzát használják a házuk védelmére és az átkok ellen.

Nagyon jó méregtelenítő, vértisztító, lázas influenzás fertőzések, felső légúti gyulladások, húgyúti megfázások és váladék lerakódás esetén is. Természetesen a bodza csodás hatásának kibontakozásához is 3-4 liter folyadék kell naponta!

Tökéletes, szellemi és lelki kimerültségre, idegi eredetű szív és keringési panaszokra.

Mivel gyakran járnak hozzám az emberek, különböző gerinc és egyéb fájdalmakkal, rendszeresen ajánlom: ödémára, ideggyulladásra (arc, csípő- derékízület, gerincoszlop, isiász) lumbágóra, ízületi és izomreumára, égési sebekre.

Nagyon jó, asztmára és tüdőgyulladásra is.

A virágát teának, szörpnek, a bogyóját lekvárnak, a levelét pedig pakolásnak, fájdalomcsillapítónak készítem el. Ha lehet, egyszerre ajánlom a hármat. Gyorsabban hat, ha kívül-belül használjuk egyszerre.

Virágzáskor nagyon sokat leszárítok teának télire, a maradékból pedig, szörpöt, szirupot szoktam készíteni. Levelét csak akkor szedem le szárítani, ha már a virágok elnyíltak. Csodás fájdalomcsillapító pakolást lehet készíteni belőle, még aranyérre is jó.

Érdekességként említem, hogy a bodza tea használható fülfájásra is. Egy két csepp a fülbe alkalmanként, a többit pedig igyuk meg : )

Fontos: a virágját forró vízzel leöntjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és úgy fogyasszuk.(ha jól esik, ízesíthetjük)

A leveleket forraljuk, majd ha felforrt 10-15 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Amikor kézzel már meg tudjuk fogni, pépesítjük és felkenjük a fájó testrészre. Akár egész éjszakára is magunkon hagyhatjuk (fóliával, vagy műanyaggal körbe tekerjük és ruhával átkötjük) 30 percig mindenképpen legyen a fájó testrészen.

A vizét, ha kihűlt öntsük rá a virágainkra, hálásak lesznek érte !

Manita

www.nevedbenasorsod.hu


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!



2012. március 19., hétfő

A 2 legismertebb gyógynövény


A 2 legismertebb gyógynövény, amikről igazából fogalmunk sincs… : )

Mátyás Anita a „KerekEgészEmber” és a „Nevedben a Sorsod” weboldalak szerkesztője, találkozhattatok vele a Nők hetében is, most ő fog bennünket elkalauzolni a gyógynövények csodálatos gyógyító világába.

Rengeteg gyógynövényt ismerünk…mégis, mikor betérünk egy Herbáriába, vagy kezünkbe kerül egy új könyv… elcsodálkozunk: nahát, ez erre is jó?

Apai nagyapám és az egyik nagybátyám, nagyon korán megtanították velünk gyerekekkel az alapvető gyógynövényeket, szedésüket, szárításukat…és hogy miből milyen bajra készíthetünk teát, kenőcsöt, esetleg gyógybort : ) Különleges kezelési módokat tanultunk, emberre és állatra is.
Mikor már dolgozó nő voltam, elég sok idevágó könyvet vettem magamnak. Érdekességként megemlítem, hogy az arányok könyvenként változnak és elég sokban különböznek az összetevők. De ez így van jól. Mindenki a saját bevált receptjét örökíti meg az utókornak.

Nagyapám öröksége-tudása arra épült, hogy az ember, a következők összessége: a hely (ahol lakik) a környezet (akikkel kapcsolatban van), az étel amit megeszik, a víz amit megiszik, a salakanyag amit kiürít, a munka amit elvégez (régen, ez volt a mozgás), a család (akik szeretik), a templom, ahol a lelke töltekezhet és meggyónhat.

Igazából ezen összetevők függvényében állította össze a kis gyógyszeres csomagjait.
Ha jól belegondolsz, akkor ő már az Embert kezelte, nem a betegséget : ) Mert mondjuk egy hasmenéses betegnek nem azt mondta, hogy forrázz le 2 kanál kamillát 3 dl vízzel, és 10 perc múlva idd meg…hanem…
Megkérdezte, mennyit dolgozik, hol él, mit eszik, iszik, hányszor ürít, vannak e szerettei, volt-e gyónni (vagyis megbocsátott e önmagának és másoknak)…stb…és csak utána döntötte el, hogy 2 kanál vagy egy kanál kamilla legyen, esetleg legyen hozzá valami más is…

Mivel mindenki a saját maga legjobb gyógyítója, ezért nem árt próbálkozni az önmagunk számára a legjobban elfogadható-és ezáltal, a legjobban ható „dózissal”és ízesítéssel.

Vannak bizonyos „rossz érzéseink”, amik figyelmeztetnek, esetleg megerősítenek valamiben.
Én például, hiába tudom, hogy a csalán mennyire egészséges, ha rossz érzéssel tölt el, hogy le kell nyelnem. Ezért mézzel iszom. Te is próbáld ki nyugodtan azt az ízesítést, amit még elfogadhatónak, egészségjavítónak gondolsz, (érzel) ha nem szereted a natúr teák ízét.

Mert a gyógyulás egy érzelemmel töltött érzés !

Hiába ír a legújabb, legjobban elismert gyógynövénykönyv is egy bizonyos adagnyi mennyiséget, ha ez téged undorral tölt el. Nem fog használni !
Ezért kell kipróbálni mindenkinek a saját maga kreálta összetevőket és mennyiségeket. Persze ehhez azért kell némi ismeretanyag, hogy tudd, mit mivel szoktak keverni és ízesíteni. Ezek a sorok azokra a szerencsés emberekre nem vonatkoznak, akik szeretik és élvezettel szürcsölik az ízesítetlen teákat : ) …és persze azokra sem vonatkozik, akik már kapcsolatba kerültek a belső középpontjukkal és megbeszélték „vele”, hogy számukra mi a hatásos : )

A legfontosabb gyógynövény a csalán - akár hiszed, akár nem : )



A mai rohanó világunkban, az emberek 60 %–a nem iszik elég folyadékot, ezért a veséje és mája nem méregtelenít rendesen. Ezek a méreganyagok, csak keringenek a szervezetben körbe-körbe, mert a test nem meri elengedni a vizet, mert fél a kiszáradástól. Ezért ez a mérgezett folyadék megy újra át a vesén és a májon is (nem beszélve a vérről, a szívről és a többi fontos szervről köztük a bőrről)

A csalán, vértisztító, méregtelenítő - segíti a máj az epe a vese felhalmozott mérgeinek ürülését, regenerálódását.
Jó még, allergia, bőrbetegségek, reuma, köszvény és például korpásodás ellen is. Hashajtó, vércukorszint csökkentő.
Tartalmaz Vasat, B, C, K és U vitamint (sejtregeneráló) !!

Április és szeptember közt gyűjtöm a levelét. Kiszárítás után, vászon zacskókba, vagy 2 nagy párnahuzatba rakom. Tavaszig, az egész családnak elég : )
Por alakban, bármilyen salátára, ételre rá lehet szórni ( a többi íz teljesen elnyomja…úgyhogy nagyon hatásos)
Kiváló arcápoló pakolás készül belőle.(tudod, az U vitamin miatt )

Ne feledd: ha méregtelenítesz, akkor legalább 4 liter folyadékot meg kell innod naponta!
A csalánt, bármire fogyasztod is, kötelező a 3-4 liter folyadék hozzá !!
E nélkül bele se kezdj!!!

Úgy mondom, mint egy gyereknek…figyelj ! Ha eleve keveset iszol, és elkezdesz méregtelenítő gyógynövényt fogyasztani, akkor: a szervezetedben lévő salakanyagok jobban kioldódnak. Viszont mivel, plusz folyadékot nem viszel be a szervezetbe, ezért a benned lévő folyadék még mérgezettebb lesz, amit a méregtelenítéssel foglalkozó szerveid egyre nehezebben szűrnek meg. Aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy hánysz, megy a hasad, ragyás a bőröd, mert minden más szerved megpróbálja kidobni a méreganyagokat a testedből.
Ezért kell inni !! A víz segít, hogy a salakanyagok az egész testből kiürüljenek, a maguk természetes módján.

Kedvenc receptem: csalánméz : )

Végy egy üveg mézet. Válassz hozzá egy 2x akkora üres üveget. Töltsd meg, frissen szedett, megmosott, felaprított csalánnal.
A mézet lassú tűzön kezd el felmelegíteni…kevergesd, az első buggyanásokig. Majd öntsd le vele a csalánt. Az üveg alá rakj egy kést, hogy nehogy elpattanjon a forró méztől.
Nyomd le a csalánt a méz szintje alá, rakj rá egy gondosan elmosott szép követ…és tekerd le jó erősen. Én a tetőbe szoktam csöppenteni 2 csepp grapefruit mag cseppet (a tartósítást ezzel oldom meg, minden befőttnél, lecsónál, szörpnél, és gyógynövényből készült krémeknél, szirupoknál stb…)

Ha kertészkedsz, tudnod kell, hogy a csalánlé, az egyik legjobb permetszer és trágya a növényeidnek. Jó, tetvek és hangyák ellen a fákra bokrokra permetezve. Áztass be egy nagy bödönbe vagy hordóba annyi feldarabolt csalánt amennyi belefér. 2-3 hét múlva permetezhetsz vele, vagy a levélzúzalékot ráteheted akár a zöldségeid vagy a cserepes növényeid földjére. Hidd el hálásak lesznek : )

Holnap egy másik ismert gyógynövényről számol be nekünk Mátyás Anita, tartsatok velünk!


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!



2012. március 17., szombat

Április 1.-10. Fogd és vidd!


Hozzánk a nyuszi április elsején jön!

Bizony nem áprilisi tréfa!

Április elsején olyan lehetőséget nyitok meg, ami nem szokványos, biztosíthatlak, hogy nagyon különleges lesz, és csak egyszeri lehetőség lesz! Olyan kaput nyitok ki, április 1-től - 10.-ig, ami csak nagyon ritkán adódik az életben! Április elsején kiderül, mit hoz számotokra a mi húsvéti nyuszink! Ezenkívül más változásokat is bejelentek.

Várok mindenkit szeretettel április elsején!


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!



2012. március 11., vasárnap

Női ételek


Édeskömény:

Erjedés, és puffadás gátló, emésztést segíti elő. Az emésztőrendszer, és a méh izomzatára is hatással van, ezért menstruációs fájdalmaknál, görcsöknél kifejezetten ajánlatos. Bélgázok esetén jó csillapító, hashajtó teaként is alkalmazható. Légúti hurutoknál köptető és nyálkaoldó hatású. Nőgyógyászati problémáknál, pl: menstruáció, klimax, rendszertelen vérzés, és férfiaknál pedig prosztata erősítésére alkalmazható.

Az avokádó, padlizsán, körte elősegíti a méh, és a méhnyak működését. Ezek a gyümölcsök hasonlítanak ezekre a szervekre.

Kutatások azt mutatják, ha egy nő hetente elfogyaszt egy avokádót, az segíti a hormonháztartást, megakadályozza babáknál az alacsony születési súlyt és a méhnyak – rákot.

Az avokádó – kilenc hónapig tart még az avokádó virágjából érett gyümölcs lesz.

Az olívabogyó a petefészek egészséges működését segíti elő.

Narancs, grapefruit és más citrusfélék a női keblekre hasonlítanak.

Brokkoli:



A brokkoli tartalmaz több olyan vegyületet, amely képes megállítani, megelőzni, sőt visszafordítani a daganatok kialakulását, pl: a sulforaphan vegyület. Petefészekrák, prosztatarák, gyomorfekély kialakulását gátolja. C, A, B1,B2,B6, E vitamint, és jelentős káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket, és foszfort tartalmaz.

Cékla:


A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását, regenerálja a vörösvérsejteket és jó vérszegénység ellen is. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot, magnéziumot valamint a legtöbb vasat tudja a szervezet kinyerni belőle a zöldségek közül. Méregtelenít, beállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A benne található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják, segít a menstruációs zavarokban.

Érdekesség: Nagy Károly elrendelte termesztését és kötelezővé tette fogyasztását.

Kukorica:



A torzsa főzete pedig orrvérzés és erős havi vérzés estén tud segítséget nyújtani.

Padlizsán:


Gazdag ásványi sókban (káliumban) és C- és A-vitamint tartalmaz. Magas rosttartalma miatt kedvező hatást fejt ki a bélrendszerre. Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló. Nyálkaoldó hatással is rendelkezik, ezért hörghurutosoknak is kiváló. Emésztőszerveknél, és máj, vese szerveknél is áldásos. Antioxidáns, rákellenes hatású.

Érdekesség: Vágykeltő hatásúnak tartják Keleten, szerelem almájaként is hívják.

Paradicsom:


Magas C vitamin tartalmú. Káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot, és E vitamint tartalmaz. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. Antioxidáns (likopén miatt), és mikrobaölő (tomatin vegyület miatt). Erősíti az immunrendszert, és segít az emésztésben. Vér és vesetisztító. Menstruáció és a változó kor ideje alatt nagy segítség lehet a hölgyeknek.

Érdekesség: arcpakolásként is alkalmazható, az enyhe savak és E-vitamin tartalma fiatalítja, és puhítja a bőrt.

Petrezselyem:

Vizelethajtó, és étvágyjavító, vesekő, és vesehomok megelőzésére ajánlják. C vitamint is tartalmaz, és fokozhatja a nemi vágyat!

A csalán jó vértisztító, erősíti az immunrendszert, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat. Emésztést serkentő, keringést javító. C, B, K-vitamin, béta-karotin, flavonoidok, vas, klorofill, kálcium, és kálium található bene. Élénkítő hatású. Premenstruációs tünetekben, ízületi gyulladásokban, reumatikus panaszokban segíthet. Nagy mennyiségben ne fogyasszuk, mert gyomor panaszokat, vesegörcsöket okozhat. Teáját folyamatosan max. négy hétig. Mivel vizelethajtó, kimerítheti a szervezet kálium készletét, ezért, gondoskodjunk a megfelelő kálium pótlásról.

Sóska:

Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz. Jelentős a C-vitamin tartalma. Magas gyümölcssav tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatása van. Étvágygerjesztő, vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító, immunerősítő.

Zeller:

C-vitamin, nátrium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium található benne. Erős vízhajtó hatású, serkenti a vesét, vértisztító, és serkenti a nemi vágyat.

Banán:



Kétszer annyi energia van benne, mint a többi gyümölcsben, pl: alma, körte, narancs. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, (a magnézium, és a kálium jó hatással van a vérnyomásra) kalciumot, cinket, és szelént. Magas a szénhidráttartalma, de ettől nyugodtan lehet fogyasztani! A, B, C, E, B6, vitamint tartalmaz. Nem hasonlítható össze a hagyományos ételek szénhidráttartalmával, melyek csak rakódnak a belekben. A banán nyugtatóhatású, (menstruáció idején érdemes kipróbálni) ugyan akkor szexuális vágyfokozó szer is, hát hogyan lehet egyszerre nyugodt is tőle az ember, és tüzes is, mindenki próbálja ki, milyen hatást gyakorolt rá a banán!

Kajszibarack:


A kajszibarack gazdag karotinban, ezen kívül megtalálható benne a B-, C- vitamin, magnézium, foszfor, vas, kalcium, kálium, nátrium, kén, mangán, fluor, kobalt, króm. Vérszegénység, idegesség, és menopauza idején jól alkalmazható. Javítja a székelést.

Dinnye:

A görögdinnye vértisztító, vizelethajtó. A-, B1-, B2-, C-vitamin, bróm, kálium található benne.

Kókusz:



Jó energiapótló. Vizelet és hashajtó hatású. Segíti az emésztés, és a székelést. A kókusz húsa gazdag telítetlen zsírsavakban, leve kiváló természetes üdítőital, és mindkettő alkalmas a fáradékonyság leküzdésére, és a tüdő erősítésére. A kókuszlé vizelet- és hashajtó, valamint vértisztító hatású is egyben. A kókusz egy energiabomba, ezért a fogyasztása feltétlenül ajánlott fáradékony emberek számára. Teljesítménynövelő hatása miatt a sportolók étrendjének is elmaradhatatlan eleme. A gyomorra is jótékony hatással van, enyhíti a görcsöket és a bélrendszeri betegségeket.

Datolya:

Vértisztító hatású, jó hatással van a légzőszervekre, és változókor, vagy menstruáció idején segíti a hormonháztartás egyensúlyát. B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket, vasat tartalmaz.

Mazsola:



Magas antioxidáns tartalmú! C, B1, B2,- vitamin, kalcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnéziumot tartalmaz. Hatóanyaga 20 perccel a vérbe kerülés után szalicilsavra bomlik le, (az aszpirin szintén szalicilsavra bomlik a szervezetben) ezért csökkenti a fájdalmakat.

Málna:


Vértisztító, has és vizelethajtó, izzasztó hatású. Reuma és étvágytalanság, belekben lévő gyulladás esetén gyógyír. B-, C- vitamin, kalcium, vas, foszfor.

Szeder:



Vértisztító, hashajtó. Védi a tüdőt és a torkot. Étvágyjavító. Menstruáció idején enyhítő gyümölcs. Karotin, B9-, C- vitamin, kalcium, kálium, mangán található benne.

Áfonya:



Fekete: Gazdag P- vitaminban, ami a C-vitaminnal együttműködve a vérzékenység ellen hat, és érvédő. Érelmeszesedést gátló, illetve megelőző. Hasmenés estén, máj és epebántalmaknál jó regeneráló. Javítja a látást. Menstruáció idején erősíti a testet, és szabályozza a megfelelő vérürítést. Bélfertőzés és húgysav ellen alkalmazható. Baktérium ölő. Csökkenti a szklerózist.

Grapefruit:



Vértisztító, fertőtlenítő. Vérzéscsillapító. Emésztést segítő. Mérgezés, máj és veseelégtelenség, tüdőbaj, láz és menstruáció esetén jó gyógyír. Karotin, B1-, B2-, C-, P- vitamin, kalcium, foszfor, kálium, magnézium, kén, nátrium, klór, vas, réz, mangán található benne.

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon

2012. március 10., szombat

Indiai élménybeszámoló


Interjú 2012 Nők hetében Indiai élménybeszámoló. Nagy Szaffina és Selmeci Ági a Magyar Jóga Társaság és az Ahimsza Központ egyik vezetője, jógatanár.



Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


Oszd meg a Facebookon


2012. március 9., péntek

Nőnapi könyvajánló

A Nők heti könyvajánlóban négy szuper könyvet szeretnék megismertetni veletek. Szépségről, testápolásról, egészséges édességekről, és kicsattanó egészségről szólnak. Általában egy könyvet ajánlok, de most a Nők hetében fontosnak tartottam mind a négyet megemlíteni, kiváltképp, hogy mind a négy fejlődési területre kihat, vagyis a lélekre, a szellemre, az energiára és a fizikai testünkre. Mind a négyet ápolni és erősíteni kell, ahhoz, hogy a nő üde, friss, fitt, szép és egészséges maradjon, egyszóval harmóniában tudjon létezni.

Mind a négy könyvet egy szerző írta, Winklerné Vámosi Nóra, a Fitt Nők Magazin szerkesztője. Tegnap vele készült interjú Szépség és fittség a nőnek címmel olvashattátok.

Az első könyv: Szappankészítés házilag.

Hogyan készítsünk önmagunknak és családunknak természetes anyagokból illatos szappanokat? Milyen a megfelelő PH érték a bőrünk számára? Miért fontos, hogy ne vegyi anyagokkal készült termékeket kenjünk magunkra? Milyen alapanyagokból lehet készíteni természetes, a bőrnek is védelmező szappanokat, melyekkel lehet fürödni, borotválkozni, és hajat is mosni?

Van kedvenc illatod? Csábítani szeretnél? Vagy csak ajándékba szánod? Különleges formákra és színekre vágysz? Válassz kedvedre, bármilyen illatot, színt, és formát tudsz varázsolni a szappankészítés során, Nóra ehhez ad útmutatást. Részletes leírást találhatunk minden olajról, illóolajról, anyagokról, és egyéb más összetevőkről amelyek a szappankészítés során kellenek. Pontosan kiszámolva tárja elénk a szappankészítés rejtelmeit. Néhány kedvenc szappanjának receptjét is megossza velünk, így ha kedvet kaptál hozzá te magad is eltudod készíteni, ha szánsz rá egy kis időt és odafigyelést. Kreativitásodat kihasználhatod, játékosan különböző formákat is készíthetsz. Ajándékba vagy csak önmagadnak nagyszerű kényeztetés lesz a bőrnek!

Én magam is már csak ezeket használom, és elmondhatom, hogy nem szárítja a bőrt, teljesen természetes, és kényeztető fürdést varázsol a mindennapokba, fantasztikus illata van, ezért élmény a használatuk.

Készíts te is szappanokat! Sajátítsd el a természetes szappankészítés minden csínját-bínját!

Milyen szappanokat találhatunk a könyvben? Nézd meg a Nóra szappan honlapot.

A második könyv: Reform édességek.

Ínycsiklandozó finomságokat tartalmaz. Csak is természetes hozzávalókból. Ha diétán vagy akkor is elkészítheted és megeheted. Nem tartalmaz az egészségre káros összetevőket, tejet, tojást, cukrot, lisztet és különböző aromákat. Bátran fogyaszthatják mindazok, akik eddig nem mertek enni hagyományos cukrászati finomságokat. Nem kell többé lemondani a finom élvezetekről, Nóra megmutatja nekünk, hogyan készíthetünk finomabbnál-finomabb süteményeket, tortákat, krémeket, pudingokat, és amit még eltudunk képzelni! Szinte minden édességet helyettesít a könyvében. Így egy kis változtatással nem kell lemondani a nyalánkságokról. Vigyázat! A csábítás túl nagy, pikáns, és gusztusos édességek tárháza tárul elénk, mindez egészségesen, és nincs tiltó listára rakva! Mennyei ínyencség kerülhet nekünk is asztalunkra, élvezhetjük a finomságok zamatát, a szánkban szétolvadó édes ízeket.

A képek a könyvben szinte életre kelnek és hívnak téged is, hogy készítsd el őket, érezd a finom illatuk, és élvezd ízüket.

Ellenállhatatlanul csábít a könyv! Engedd, hogy téged is rabul ejtsenek ezek az egészséges finomságok! Kóstolj bele és ízleld meg e különleges édességek világát!
A harmadik könyv: Kicsattanó egészség.



„Lépj be a határtalan életerő birodalmába!”

Mit jelent az egészség? Nem pusztán azt, hogy jól érezzük-e magunkat, vagy éppen nem vagyunk betegek…. sokkal több ennél… Lelkileg, szellemileg energetikailag, és fizikailag is feltárja előttünk az író, hogy milyen változásokat kellene megélnünk, vagy betartanunk, ahhoz, hogy kicsattanó egészségnek örvendjünk. Mert nem pusztán fizikai síkú az életünk, ezért a helyes étkezés mellett felhívja figyelmünket a lélek és szellem birodalmára.

Végezetül a negyedik könyv a : Varázslatos mandala minták



Amikor megláttam saját szememmel a rajzolt mintákat, egyszeriben a művészet, a szépség és a csodálat ölelt körbe. Csodálattal adózom barátnőmnek, tehetsége előtt, amit rajzol, és ahogyan azt színekkel tölti fel. Minden mandala minta egyedi, és Nóra kizárólagos műve. A könyv lehetőséget ad arra, hogy te magad színezd ki, a te saját elképzelésed szerint.

Mik is tulajdonképpen a mandalák? Az mellett hogy varázslatosan gyönyörűek, nem csupán faldíszítés, hanem egyféle pozitív mantra is. A képek behatolnak az ember tudatalattijába és meleg érzésekkel töltik fel a színek, a formák. A mandalák hasonlatosan az imákhoz, mantrákhoz, folyamatosan jó érzéssel töltenek és erősítenek minket.

Különféle színű és jelentésű mandala létezik. Ezekről bővebben a könyvben és a Tündérmandala honlapon olvashattok. Egészségünkre is nagy hatást gyakorolnak a színek, és a különböző alakzatok. Meditációnkat is erősíthetjük általuk. A könyv 40 mandalát tartalmaz, mely csak arra vár, hogy te kiszínezd őket!

Bűvöld el családodat, barátaidat, vagy csak önmagadat, ezekkel a gyönyörű, varázslatos mandalákkal!

A könyvek hamarosan kaphatóak lesznek a Fitt Nők Magazin honlapján. Jó olvasást, és kreatív erőket kívánok mindenkinek!

Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


2012. március 8., csütörtök

Szépség és fittség a nőnek



Tavalyi Nők hetéből már ismerhetjük Winklerné Vámosi Nórát, sőt a tavalyi férfi hétben is írt cikket. Nóra a Fitt Nők Magazin szerkesztőjét most ismét meghívtam körünkbe.

Eltelt egy év és kíváncsian várjuk mi miden történt azóta a Fitt Nők háza tájékán. Szeretettel köszöntelek Nóra!

N: Én is köszöntelek, Szaffina. Örülök a felkérésnek, megtisztelő, hogy ismét itt lehetek Fűszerkonyhádban!

Sz: Mesélj, mi minden történt veled egy év alatt? Vannak új könyveid, termékeid?

N: Az elmúlt egy év úgy is mondhatom, hogy mozgalmas is volt, meg nem is. Mozgalmas volt, mert ugyan volt olyan hónap, hogy a blogon nem sok cikk jelent meg, de a háttérben azért munkálkodtam sokat. Újabb könyveket olvastam, bővítettem tudásomat egészség témában, és pár új dolgot is kipróbáltam, például az üveg- és mandalafestést, és a szappankészítést.
Viszlát plusz kilók ingyenesen letölthető E-bookom mellett két újabb letölthető könyv is született olvasóim jóvoltából, melybe egy receptversenyre és egy receptbörzére érkezett receptek kerültek be. Ezek közül most csak az egyik letölthető, a másik karácsonyi témájú, úgyhogy annak újbóli igénylésére várni kell karácsonyig.
Több anyagon is dolgozok most, ezek közül van, ami már készen van, csak a megjelenésre kell még várni néhány hónapot, de hogy mik ezek, azt nem árulom el. Maradjon meglepetés.

Sz: A könyveid gyönyörűek, és úgy gondolom, nagy hasznára válik mindazoknak, akik az egészséges utat választják. A receptek könnyen elkészíthetőek?

N: Köszönöm. Igen, sok-sok pozitív visszajelzést kapok az olvasóktól, és amin mindig elcsodálkozok, az az, hogy még mindig lehet újat mondani az embereknek. E-mailben érkezik sok kérdés is, amiknek örülök, mert ez azt jelenti, hogy az emberekben megmozdult valami. Örülök, hogy próbálnak egyre többen egészségesebben étkezni.
Igen, a Reformnasi receptek könyvben lévő nyalánkságok könnyen, rövid idő alatt elkészíthetőek, van köztük nyers finomság is, amit még sütni sem kell. Akárcsak a Te blogodon lévő receptek.

Sz: Engem a szappanok varázsoltak el! Hogy jött az ötlet?

N: Az egészség iránti érdeklődés vezetett el a természetes natúrkozmetikumokig, és hogy a tusfürdőről áttérjek a szappanokra. Hogy ne csak az legyen méreganyagmentes, amit megeszek, hanem az is, amit magamra kenek, ami a bőrömmel érintkezik. Jó ideig úgy vásároltam a natúrszappanokat, míg valahol megláttam, hogy házilag, otthon is elkészíthetőek. Így sokkal gazdaságosabbak. Ekkor kipróbáltam én is, és működött. Azóta saját magam készítem a szappanjaimat, és bőven marad még ajándékozásra is.

Sz: Én magam is ezekkel fürdöm, hajat mosok, és imádom. Csodás színei, illata van, és kíméli a bőröm, a hajam csillogóbb. Kaphatóak lesznek valamikor ezek a szappanok?

N: Igazából nem eladásra készítem, hanem saját részre és ajándékba. Valószínű, hogy nem lesznek kaphatóak sehol, viszont olvasóim, facebook rajongóim nyerhetnek belőlük majd idén különféle játékokban.

Sz: Más oldalakat is üzemeltetsz. Melyek ezek?

N: Van jópár oldalam, talán felsorolni sem tudom őket. A legfontosabbak, amiket megemlítenék, amik jobban aktuálisak, és amikkel most is foglalkozom a következők:

http://www.noraszappan.blogspot.com - Az előbb említett szappanos blogom.

http://www.tundermandala.hu - mandalákat, üveg tárgyakat kezdtem el festeni, ugyan még nincs sok alkotás, de nagyon jó kikapcsolódás. Ezek a mandalák és üvegtárgyak viszont terveim szerint a jövőben majd megvásárolhatók lesznek.

http://www.csodaselet.hu - Léleksimogató gondolatokat, lelki inspirációkat, bölcsességeket osztok meg, valamint idézeteket szeretetről, sikerről, motivációról.

http://www.kaloriatablazat.extra.hu - ezt most megemlítem, mert év elején, a bikiniszezon előtt aktuális szokott lenni a fogyókúra, ez egy részletes kalóriatáblázat elsősorban fogyókúrázóknak, részletes fehérje, zsír, szénhidrát és rost tartalommal.

Sz: A „Tündérmandala” az varázslatos oldal! Csodálatosak a mandaláid, sőt mandalafestő könyved is megjelent! Minden rajzot te magad készítettél?

N: Köszönöm! A könyv még nem jelent meg, de hamarosan kapható lesz. Egyelőre 40 mandala minta található a könyvben, a többi tervem valószínű, hogy egy második kötetben fog helyet kapni. Igen, eddig megfestett mandaláim közül talán egy-két kivételtől eltekintve az összes mintát én terveztem. A mandala könyvben lévő minták pedig egytől egyig saját tervezések.

Sz: Gyógyító hatásúak a mandaláid?

N: Magyarországon sajnos nem lehet ilyent állítani, hogy bármilyen termék vagy eszköz gyógyítana. Az viszont tény, hogy a mandala mintákban található ritmikus ismétlődések és szimbólumok pozitív hatással vannak az ember energiarendszerére. És amit sokan nem tudnak, hogy a víz minden információt, rezgést fel-, és átvesz, így a mandala képek alkalmasak a víz programozására is. Erről részletesen nem beszélnénk, utána lehet nézni az interneten.

Sz: A csakrák színeit is figyelembe veszed egy-egy mandala elkészítésekor?

N: Nem, amiket festettem, azok még nem csakra mandalák, de tervezem, hogy festek efféléket is. Minden csakrának külön szimbólum- és színrendszere van, amit egy csakra mandala elkészítésekor figyelembe kell venni.

Sz: „Csodás élet” nevű oldaladon spirituális lélekápoló gondolatokat ébresztesz. Mi az a legkülönlegesebb élmény, ami történt veled az életedben?

N: Igen, mostanában egyre többen fordulnak a spiritualitás felé, egyre többen szeretnének változást a szeretet ereje által. Ez az igény szinte minden emberben benne van, csak valakinél még nem tört felszínre. Úgy gondolom, hogy a pozitív életszemlélet kialakításával, a pozitív gondolkodással, lélekápolással, szeretetről szóló gondolatokkal elültethetjük egy szép jövő magvait, illetve kicsírázhatnak a már szunnyadó magvak is. Persze a mottóm, hogy a pozitív gondolkodást pozitív cselekedetek is kövessék, de ha valaki elengedi az alacsony rezgésszintű negatív gondolatokat és helyette magasabb rezgésszintre kerül ilyen lélekmelegítő írások által, akkor a pozitív cselekedetek nem fognak elmaradni az életéből. És ha ezek a pozitív cselekedetek láncreakcióként elindulnak, nagyon sok ember élete változhat meg. Ezért is készítettem ezt az oldalt. Saját magam már régóta olvasok könyveket, idézeteket a témában, miért ne osztanám meg másokkal is? Igazából az a vágyam, hogy ezt az oldalt az olvasókkal együtt, közösen szerkesszük, hiszen több szem többet lát, több fül többet hall, és közösen jóval nagyobb hatást tudnánk gyakorolni az emberekre, mintha csak jómagam keresném és találnám meg az ide való tartalmakat.
A legkülönlegesebb élmény számomra az igazi szerelem beköszöntése volt az életembe (ennek már lassan 9 éve), és ennek megkoronázásaképpen a két gyermekem születése. Nincs annál különlegesebb élmény, hogy van kiket szeretnem és szeretve vagyok. Ezért a boldogságért minden nap hálát adok.

Sz: Térjünk vissza a Fitt Nők Magazinra! Hogyan tudja karban, fitten tartani magát egy nő?

N: Nincs varázsszer, megfelelő táplálkozással és testmozgással minden nő karban tudja tartani magát. Ehhez csak egy kis motiváció, akaraterő kell. Én személy szerint egyre nagyobb mértékben fogyasztok élő, nyers ételeket, sportként pedig télen a szobabiciklizés az, ami megmozgat, tavasz közeledtével pedig a tornát is beiktatom. Jó időben pedig jöhet a trambulinozás, séta, és kirándulások. Fontos, hogy az ülő munka után megmozgassam magam, persze pihenőnapokat is iktatok be. Van, amikor egyszerűen nyűgösebbek vagyunk, egyáltalán nem kívánjuk a testmozgást, ekkor nem erőltetem. De azért arra ügyelek, hogy ne ezek a napok legyenek túlsúlyba.

Sz: A fogyás könyvedet gondolom, még mindig rengetegen kérik és olvassák.

N: Igen, főként év elején, januárban az újévi fogadalmaktól vezérelve nagyon sokan kérik, és mint írtam, sok kérdés is érkezik. Sajnos mindig vannak olyan emberek, akik nem tudnak megbirkózni egyedül a túlsúllyal, tanácsra, támogatásra van szükségük. Nekik szól a kiskönyv.

Sz: Hogyan tudod egyeztetni a munkád és a családot?

N: Én igazából sosem munkának nevezem, mert szinte a hobbym. Van, hogy egész könnyen, szerencsére van egy csodás férjem, akit nagyon szeretnek a gyerekek is, és eljátszanak vele sokszor, míg én dolgozok. Persze sokat játszok a gyerekekkel, sokat mesélünk, énekelünk, sokat bújunk egymáshoz. Máskor meg vannak olyan napok, amikor néhány perces "munkához" is úgy kell összerabolni egy kis csöppnyi időt. Próbálok időegyensúlyt teremteni "munka" és család között, de bevallom, nem mindig vagyok ennek a nagymestere.

Sz: Mit szól a családod a sikereidhez?

N: Férjem örül neki, a gyerekek még nem értik nagyon, de igazából annak örülnek a legjobban, ha többet kapnak belőlem. Nekem azért fontos, hogy támogassák törekvéseimet, és ezt úgy érzem, meg is kapom.

Sz: Te sikeres nőnek érzed magad?

N: Igen, persze. És itt elsősorban nem azt értem, hogy dúskálunk az anyagi javakban. Sikeres vagyok, mert boldog vagyok. Sikeres vagyok, mert van két csodás gyerekem, van egy csodás férjem, egészségesek vagyunk, szeretjük egymást, harmóniában élünk. Van munkánk, amit szeretünk. Szeretjük az otthonunkat, ahol élünk. Kedves emberek vesznek körbe minket. Van kellő időm, kitartásom és motivációm építeni internetes kis birodalmamat. Tudunk örülni minden kis dolognak, minden apró lépésnek, előrehaladásnak bármilyen területen.

Sz: Mit üzennél női olvasóinknak?

N: Üzenem, hogy ne csak elhatározzák, hogy mit lenne jó csinálni, hanem valósítsák is meg azokat. Ne csak terv maradjon, hogy egészségesebbek lesznek, vagy lefogynak, hanem tegyenek is érte. És mindenki higgye el, hogy kicsit több pozitív életszemlélettel, türelemmel, kitartással, szeretettel a legtöbb baj orvosolható.

Sz: Köszönöm, hogy ismét velem tartottál!

N: Én köszönöm, hogy itt lehettem!



Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


2012. március 6., kedd

Nők a környezetért


A Szaffina fűszerkonyhájában nem csupán gasztronómiai finomságok és cikkek kerülnek terítékre, de megszokhattátok már, hogy a környezetvédelem is fontos számunkra.

Ma a Nők hetében A Csalán Egyesület kommunikációs munkatársával fogok beszélgetni, Ring Júliával. Köszöntelek köreinkben.

R.J.: Örülök, hogy beszélgethetünk! Köszöntök minden kedves olvasót!

Sz: Biztosra veszem, hogy már nagyon sokan hallottak rólatok, mégis elmondanád nekünk pontosan milyen tevékenységekben vesz részt a Csalán Egyesület, illetve milyen érdekeket képvisel?

R.J.: A Csalán Egyesületet azért hoztuk létre, hogy szervezett formában segíthessük a Veszprém megyében lakókat a zöldebb életmód kialakításában. Zöld tippjeinkkel, kölcsönözhető eszközeinkkel, rendezvényeinkkel több száz háztartást varázsolunk minden évben zöldebbé. Azon dolgozunk, hogy közelebb hozzuk Veszprém és környékének lakóihoz az egészséges táplálkozást, a természetes környezetet és a méregmentes életet.

Sz: Környezeti tanácsadást is végeztek, ez pontosan mit takar?

R.J.: Igen, tagja vagyunk a KÖTHÁLÓ-nak (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata). Egyre több megkeresés érkezik, mely során a lakosság tanácsokat kér tudatos és fenntartható életük és környezetük kialakításához.

Sz: Hogyan tudtok segíteni az embereknek, hogy minél környezettudatosabb módon éljenek?

R.J.: Célunk a szemléletformálás, mely során a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. Rendezvényeink, kiadványaink, irodánkban megtekinthető és kipróbálható, sőt kölcsönözhető eszközeink segítik, hogy gyakorlatban is megvalósítható ötleteket adjunk az érdeklődőknek. Fontosnak tartjuk, hogy a környezettudatosságra való nevelést minél korábban, minél fiatalabb korban kezdjük el, ezért egyre több felkérésnek teszünk eleget, amely során általános- és középiskolás diákoknak adjuk át a „zöld” szemléletet.

Sz: Biogazdálkodásban, energiagazdálkodásban, életmódban, építészetben, sugárzás, és zajmérésben is tudtok segíteni, csak hogy a főbb irányvonalakat említsem, tehát elég összetett a munkátok, van oktatásotok, ahol ennyi mindenre felvértezheti magát az ember?

R.J.: Oktatásunk a témában nincs, ellenben rendezvényeinken – legyen az a június elején megrendezésre kerülő I. Ökofesztivál vagy a szeptember utolsó szombatjára datálható XII. Ökovásár – gyakorlati bemutatókat szervezünk egy-egy téma köré, ahol az érdeklődők közvetlen a szakemberektől kérdezhetnek, tanulhatnak. De bármikor szívesen látjuk a lakosságot irodánkban is, ahol személyes tanácsadással segítjük a hozzánk fordulókat.

Sz: Szívügyetek a Föld védelme, mit tanácsolnátok az embereknek, hogy mik azok az apró lépések, amivel, már ők maguk is tehetnének a környezetvédelemért, és ezzel védenék Földanyát?

R.J.: A legfontosabb a megelőzés! Véleményünk szerint, nem szemétszedést kellene szervezni, sokkal inkább ránevelni az embereket arra, hogy kevesebbet vásároljanak, mellőzzék a felesleges csomagolóanyagok használatát… Egyszóval éljenek tudatosan, ezzel sok minden megelőzhető, de mindenképpen lelassítható!

Sz.: Biztos találkoztatok már hasonló kifogással: „Én egyedül nem tudom megmenteni a Földet, ezért nem is teszek érte semmit. Majd a nagy cégek, ha tesznek valamit, akkor talán én is megmozdulok, addig felesleges…..” Mit üzennétek azoknak az embereknek, akik még így gondolkodnak?

R.J.: Sok kicsi, sokra megy! Apró lépésekkel már nagyon sokat tehetünk a környezetünkért. Olyan dolgot vállaljunk, amit biztosan meg tudunk tartani. Pl. Tudatos vásárlással, egy zsebre rakott vászontáskával, mely kiváltja a műanyagot és számtalanszor felhasználható, hazai termékek választásával, komposztálással, faültetéssel, közvetlen környezetünk és otthonunk zöldítésével rengeteget érhetünk el. A Csalán Egyesület ebben nagyon sokat tud segíteni az irodánkba vagy rendezvényeinkre érkezőknek tanácsokkal, vagy akár a honlapunkról letölthető kiadványainkkal.

Sz: Több programot is szerveztek, azt hiszem a legismertebb mindközül az Ökovásár, melyre rengeteg ember mozdul meg, hajnali kakasszóra ébredve, azoknak, akik még nem voltak, vagy netán még nem ismerik a híres veszprémi Ökovásárt, elmondanád miért olyan különleges, és miért érdemes erre eljönni, és ellátogatni a városunkba?

R.J.: A város szívében, a veszprémi Óváros téren bio- és helyi termelők, valamint kézművesek portékái közül válogathat a vásári forgatagba érkező. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület rendezvényén az élelmiszerek kínálata szinte már teljeskörű, azaz minden megtalálható innen a közelből, ami szem, s szájnak ingere, az aszalványoktól a kolbászig a helyi kézműves termékeivel fűszerezve, mely kínálatot a gazdag színpadi műsor tesz igazán teljessé. Érdemes ellátogatni a vásárra, hiszen a kiállítók mellett jelentős a programkínálatunk. A vásár hangulatán túl mindenki belekóstolhat nem csak a mézes, de akár a boros üvegekbe is, próbára tehetik az érdeklődők játékosságukat, ügyességüket, elnyerhetik a több száz tombolanyeremények egyikét.A számtalan játék mellett azonban a helyi művészek színpadi műsorai is segítik az önfeledt kikapcsolódást, megízleltetve a helyi szolgáltatásokban rejlő nagyszerű lehetőségeket.

Sz: Azt el lehet árulni, hogy mikor lesz a következő Ökovásár? Ha jól tudom ez már a XII. lesz?

R.J: Az Ökovásárt mindig, minden évben szeptember hónap utolsó szombatján rendezzük meg. A kínálat ekkor a legnagyobb, hiszen ekkor már nagyrészt túl vagyunk a betakarításon. Ebben az évben immáron a XII. Ökovásár előkészületein tüsténkedünk, ami 2012-ben szeptember 29-én lesz. Ahogy az lenni szokott: pirkadattól alkonyatig. : )

Sz: Munkátokat önkéntesek is segítik. Kik lehetnek önkéntesek? Milyen munkákat lehet nálatok elvállalni? És hol lehet jelentkezni, ha valaki kedvet kapott hozzá?

R.J.: Bárki lehet önkéntes, aki késztetést érez magában erre. Aki segíteni akar, jó ügyért tud áldozatot vállalni és erre időt szánni. Aki mindezt vállalja és egy jó csapat tagjaként szeretne zöld ügyekért tevékenykedni az jelentkezzen Győri Juditnál a gyorij@csalan.hu vagy a 88/578 390-es telefonszámon. Az önkéntes munka nálunk Krajcárt ér. Minden önkéntességgel eltöltött óra után jár egy Krajcár. Az összegyűjtött pontokat később értékes és hasznos ajándékokra válthatják be önkénteseink.

Sz: Milyen célok, és tervek vannak a jövőben a Csalán Egyesületnél?

R.J.: Célunk a környezeti fenntarthatóság átadása, ahogy ezt tettük eddig is. Ebben az évben rendezzük meg az első Ökofesztivált és ahogy már a fentiekben említettem, szeptember utolsó szombatján a XII. Ökovásárt. Előre láthatóan ismét számtalan iskolai foglakozást tartunk majd és továbbra is elérhetőek lesznek szolgáltatásaink (szigetelőgép kölcsönzés, aprítógép valamint fűkasza kölcsönzése, hőkamerázás, környezeti tanácsadás…), melyekről bővebben személyesen irodánkban, telefonon (88/ 578 390) vagy a www.csalan.hu oldalon tájékozódhatnak.

Sz: Jelenleg hányan dolgoztok? Kik azok, akik ezt a csapatot alkotják?

R.J.: Jelen pillanatban 6 főállású kolléga tevékenykedik a Csalánnál. Két környezetmérnök, egy természetvédelmi mérnök, aki egyben a környezeti tanácsadónk, egy projektasszisztens, egy pénzügyes, valamint jómagam kommunikációs munkatársként. Itt kell megemlítenem, hogy tagjaink és önkénteseink támogató segítsége és közreműködése nagyon sokat számít az egyesület munkájában!

Sz: Nem igazán teszünk különbséget a nemek között, de most mégis megkérdezném, hogy kik azok, akik jobban odafigyelnek a környezetük védelmére, a nők, vagy a férfiak?

R.J.: Nem nagyon lehet különbséget tenni. Hacsak nem abban, hogy a nők – úgy vesszük észre és ez teljesen természetes így – inkább a ház körüli, a háztartásban megvalósítható zöld tippek után érdeklődnek. A férfiakat pedig inkább az energiatakarékos műszaki megoldások érdeklik.

Sz: Nőként, feleségként, anyaként, mit tehetnek a nők a környezetük megóvása érdekében?

R.J.: A gyerekek elsődleges szociális színtere a család. Nagyon fontos, hogy ők már a szüleiktől egy jó példát sajátítsanak el! A nők, háziasszonyok a környezetbarát tisztítószerek használatával, a tudatos vásárlással, a szelektív hulladékgyűjtéssel és még sorolhatnám olyan mintákat adhatnak át, mely nagyban hozzájárul a fenntartható fejlődés eléréséhez, megvalósulásához.

Sz: Dr. Szalay Tímea, elnök, Kiss Renáta, alelnök, Győri Judit, projektasszisztens és Te is, mint kommunikációs munkatárs, mind nők vagytok. Nőként jártok élen ennek a fontos projekt megvalósításán, mint amit a Csalán Egyesület képvisel. Példa lehet ez más nőknek is, hogy ők is képesek legyenek létre hozni egyesületeket?

R.J.: Volt, amikor valóban csak nők dolgoztak a Csalánban. Mára bővült a paletta, két remek fiú is csatlakozott az egyesülethez.  Úgy gondolom, ebben is megtalálni az egyensúlyt…Egy ilyen szervezet működtetésénél és döntéseiben fontos és meghatározó, hogy mind női, mind férfi szemmel tekintsük át a megoldandó feladatokat.

Sz: Nőként, anyaként, hogyan tudjátok egyeztetni a munkátokat, és a programokat, teendőket, hiszen ezek sokszor munkaidőn túlra, pl: hétvégére esnek?

R.J: Ilyen helyzetekben bizony nagyon fontos a család támogatása, megértése!

Sz: Gyermekeiteket mennyire nevelitek környezettudatosan?

R.J: A gyerekek már az anyatejjel szívták magukba a környezettudatos szemléletet. : ) Számukra teljesen természetes a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés. Ebbe nőnek fel, sokszor vannak jelen a Csalános rendezvényeken is.

Sz: Iskolákban, esetleg óvodákban, tartotok-e előadásokat?

R.J: Igen, megyei szintem számtalan általános iskolában jártunk már és tartottunk órákat a környezeti nevelés jegyében. De kaptunk felkérést óvodából és középiskolából is.

Sz: Ha valaki támogatni szeretne benneteket, hogyan teheti meg?

R.J.: Ha valaki támogatni szeretné a Csalánt, támogathat minket önkéntesként, tagként. A csatlakozás feltételeiről bárki kérdezhet Győri Judittól a már megadott elérhetőségeken. Számunkra ez a fajta segítség is nagyon sokat jelent és számít!

Ha tagként évi 1000 Ft tagdíjat vállal valaki, elsőként értesülhet programjainkról, legújabb kiadványainkról és különféle kedvezményekkel vehet részt a számára szervezett közösségi eseményeken, például a környék természeti értékeit bemutató, vezetett túrákon.

Abban az esetben, ha valaki vállalja az évi 5000 Ft-al járó pártolói tagságot, neki különféle előjogokat biztosítunk zöld tanulmányútjainkon, küldünk számára egy példányt az Egyesület újonnan készülő kiadványaiból, valamint nem kell kauciót fizetnie, ha eszközöket szeretne kölcsönözni tőlünk.

Sz: Felhívnám még a figyelmet az olvasóink, hallgatóink körében, a videó filmetekre is, hol nézhetők meg?

R.J: A filmek megtekinthetők a Csalán Egyesület honlapján, az alábbi elérhetőségen: http://csalan.hu/hirek/filmjeink

Sz: Ha szeretnének rólatok többet tudni az emberek, hol lehet benneteket megtalálni, elérni?

R.J: Akár személyesen Veszprémben, a Rákóczi út 3. szám alatt található irodánkban, vagy telefonon a 88/ 578 390 vagy a 06 30/ 468 4994-es elérhetőségek bármelyikén. Aktuális híreinkről, eseményeinkről tájékozódhatnak a www.csalan.hu oldalon, de elérhetőek vagyunk már a facebook-on is: http://www.facebook.com/csalanegyesulet

Sz: Végezetül mit üzennétek a női olvasóinknak, hallgatóinknak?

R.J: Élj zölden! Mi segítünk. : )

Sz: Köszönöm szépen a beszélgetést!

R.J: Én is köszönöm!




Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!


"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!