Bevezeto

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik, Majd erőteljesen ellenzik, Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "
A. Schopenhauer

Vegán Tanfolyam


Szaffina Fűszerkonyha Facebook oldalán heti, napi rendszerességgel új cikkekkel, receptekkel várlak, ott tudtok követni továbbra is! Várlak ott szeretettel! Ott találkozunk!


2015. november 14., szombat

Az Étel Élet


Mi lehet, azaz élet elixír, ami ha nem is örökké, de minél hosszabb időn keresztül megtartaná a fiatalságunkat, bőrünk rugalmasságát, hajunk fényességét, és színét, ízületeink, csontjaink épségét, ami sugárzó szépséget ad és természetes bájt kölcsönöz…. ami évekkel meghosszabbítaná az életünket? Vajon van-e ilyen élet elixír? Létezhet-e a fiatalság forrása, kútja? Készíthetünk-e mi magunk is ilyen bájitalt? Emlékszünk még Meryl Streep alakítására, („Jól áll neki a halál” c. film) hogyan próbálja visszakapni fiatalságát az örök élet italával? Vagy Szepes Mária „Vörös oroszlán” című könyvének főhőse hogyan küzd meg az örök élet vörös kövéért, amit az alkimisták készítettek, amiért ölni is képesek voltak… 


Ha nem is az örök élet italát, de hosszú, egészséges élet elixírt át kellene nyújtanom egy kis üvegecskébe, akkor az életadó, sejtmegújító, regeneráló, energiával ellátó enzimeket tennék bele. Az enzimek felelősek az életünk energia ellátásáért. Az enzim tulajdonképpen fehérje. Megszületésünkkor mindannyiunk teste kap bőségesen elegendő enzimet. Ahogy idősödünk, egyre jobban fogynak enzimjeink, sőt pazarló életmódot folytatunk. Kevesebbet sétálunk, kevesebbet vagyunk a napfényen, kevesebbet mozgunk, és ami nagyon lényeges, esszük a kényelmes, főtt ételeket, melyeket lehet nem is mi készítettünk, hanem lerendeltük az egyik ételkihordó cégtől. És legyen az oly csábítóan, jól hangzó, egészséges feliratú, bizony az már hő kezelt, feldolgozott.

A főtt ételek enzimet vonnak el a szervektől, ezért a szervezet számára nem marad, vagy csak kevés energia, a valóban fontos feladatokra. Ha úgy tetszik túlóráztatjuk, túlhajtjuk a szervezetünket. És csak gyűlik a zsír, a szénhidrát, mert többletet viszünk be, mint amennyit elfogunk használni, és a szervezetnek időre és energiára van szüksége ahhoz, hogy a jó, nehéz reggeliket, ebédet, és vacsorát, nem beszélve a nassolásokról, megeméssze, feldolgozza. A szervezetnek több erőre van szüksége, honnan veszi el? Azoktól a szervektől, amelyek létfontosságúak az életünk működéséhez. Szív, tüdő, máj, hasnyálmirigy, vese. Kevesebb energia marad a szervezet regenerálódására, elhasználódunk idő előtt, megöregszünk, megőszülünk, hamarabb, mint kellene, bőrünk kevésbé lesz rugalmas, ráncosodni kezd, zsírdepókban lerakódnak a feleslegek, és elhízunk, különböző betegségek ütik fel fejüket, eltömítődnek az erek, növelve ezzel a szívinfarktus kockázatát, fogaink romlanak. Aztán a főtt ételek és más külső hatások (pl: stressz) által ezeket az enzimjeinket lassan, de biztosan elhasználjuk, föléljük. Van, aki 30 évesen 40 évesnek néz ki, egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korban ütik fel a fejüket a különböző betegségek. Megszokottá válnak a 40 év feletti ”korbetegségek”, magas vérnyomás, kopaszodás, klimax, elhízás, gyengén látás, stb…. Tehát az enzimjeinket elhasználjuk….a létfontosságú szervekből veszi el… mindaddig, amíg végleg el nem fogynak…..

Hogyan tudnánk akkor ehhez a fontos, életadó enzimekhez, ehhez az úgynevezett életenergiához jutni? Az élő, nyers ételek gazdagok enzimekben. Edward Howell orvos, kutató 1930-ban írt a táplálék enzimekről is, melyeknek az a feladatuk, hogy már a táplálékban elkezdjék az emésztést, így a szervezet számára időt, energiát = enzimeket takarítunk meg. Ez a növényi táplálékban található meg. Vagyis valóban így az étel életté válik! Ahogy Hippokratész mondaná: „Legyen ételed az orvosságod!” „Azzá válsz, amit eszel!” „Azért egyél, hogy élj, és ne azért élj, hogy egyél!”



Fehérje szinte minden növényben van, de különösképp a zöld leveles növények, a csírák, a hüvelyesek tartalmazzák nagymértékben. A növényi aminosavakat a szervezet könnyen a saját DNS-ünknek megfelelően átalakítja, míg az állati komoly energiát emészt föl. Ahhoz, hogy elegendő fehérjéhez jussunk és úgy, hogy élő enzimekhez is egyben, amely táplálja szervezetünket, sok zöld, ehető növényi levelet kellene elrágcsálnunk, minél zöldebb, annál gazdagabb klorofillban, így közvetlenül vehetjük fel a nap energiáját a leveleken keresztül és hozzájuthatunk még sok értékes tápanyaghoz, vitaminhoz. A klorofillba, tápanyagban és élő enzimekben gazdag növények feltöltenek bennünket egész napra életenergiával. Lehetnek ezek zöld levélhajtások, zöldségek levelei és szárai, bizonyos virágok levelei, salátalevelek, gyomnövények, csírák. Élő, energiát adó enzimeket kapunk általa, közvetlenül a természettől. Az öregedés, a betegségek, a gyengeség, idegi kimerültség, fáradékonyság, a szellemi képességeink, sőt még a gondolkodásmódunk is mind az enzimektől (mennyiségétől) függ. Hogyan is lehetne vidám, élettel teli, sugárzó, felszabadult, világmegváltó az, az ember, aki halott ételekkel próbálja feltankolni szervezetét? A lényeg, hogy az enzimbankunkat, amit születésünkkor kapunk, folyamatosan tankoljuk fel, tartsuk meg… akárcsak a bankszámlánkat. (Ezzel a példával talán jobban megértjük és jobban megmarad. :)) 


A növények levelei a napfény energiáit magukba szívják, és ezáltal koncentrált naperőhöz juthatunk!A klorofill és a hemoglobin szinte megegyezik egymással! A különbség annyi, hogy a klorofill atommagjában magnézium, a hemoglobinban pedig vas található. A klorofillt képes a test vörösvértestté alakítani. A klorofilltól a vér gazdagabb lesz, a test erősebb. Regenerálja a szöveteket, javítja a szívműködést, és a létfontosságú szerveket. Tehát amikor zöld növények leveit isszuk, és különösen igaz ez a búzafű lére, akkor az olyan mintha vérátömlesztést adnál magadnak! És még Drakulának sem kell lenned! : )

Én ezt az élet elixírt nyújtom most át neked Kedves Olvasó! Váljék benne sok örömed, hosszantartó egészséged, vitalitásod!


Szeretettel: Nagy Szaffina

Életmód és vegán táplálkozási tanácsadó, író, előadó, Szaffina Fűszerkonyha tulajdonosa.

Weblap: http://www.szaffinafuszerkonyhaja.com
Blog: www.szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com
E-mail: info(kukac)szaffinafuszerkonyhaja.com
Facebook: www.facebook.com/szaffinafuszerkonyhajacom


Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel Facebookon!

Oszd meg a Facebookon







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Minden igazság három stádiumon megy keresztül: Először kinevetik,
Majd erőteljesen ellenzik,
Végül pedig mint maguktól értetődő dolgokat fogadják el őket. "


A. Schopenhauer


Nézd meg a Bemutatkozó videómat és az Ajándékaidat!

Hírlevél feliratkozás és Webáruház regisztráció előtt kérlek, kattints IDE!